Kinderspreekuur 
 
Pontibus 

Drijfveer: 

Bruggen slaan tussen de reguliere Jeugd Gezondheid Zorg en antroposofische Ouder en Kind Zorg.

Op de reguliere CB’s is er veel veranderd. Behalve het nauwgezet volgen van de fysieke en sociale ontwikkeling van de zuigelingen en peuters tot aan de basisschool is er ook veel aandacht voor de ouders en hoe zij de ontwikkelingen van hun kind(eren) beleven.
Het hangt ook af van diegene die je voor je hebt, of je daar bijvoorbeeld een klik mee hebt, maar ik denk dat het CB heel laagdrempelig is en kán zijn voor alle ouders.

Natuurlijk zijn er de standaard protocollen en de uitvoering van de RVP die een belangrijk stuk zijn van de diensten die geboden worden. En dit kan een drempel zijn voor ouders die andere ideeën hebben over opvoeding, voeding, omgaan met ziekten, vaccineren enz.

Het één is niet beter dan het ander, maar het is vooral anders;
Er is een groeiende groep ouders die meer op een natuurlijke manier met het leven en hun kinderen om willen gaan. Dat vraagt om een andere aanpak dan die vaak geboden wordt.
Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan natuurlijke bureaus en antroposofische consultatiebureaus. Steeds vaker ook binnen de reguliere GGD’s, die dan naast een regulier bureau ook een ACB of NCB verzorgen. Maar helaas is het in Friesland, Groningen en Drenthe nog niet zo ver. Tijd voor actie!

 

Vanuit mijn achtergrond in de antroposofie en de JGZ opleiding van Plegan, voel ik de behoefte juist dat wat vanuit de antroposofie zo belangrijk is voor het jonge kind aan de orde te kunnen en mógen stellen. Immers er is een andere kijk op: geboorte, de wezensdelen van de mens en hoe je die kan helpen of ondersteunen in de ontwikkeling. We kijken naar de warmtehuishouding, de zintuigontwikkeling, de invloed van voeding, wat voor speelgoed kies je voor je kind, hoe kun je omgaan met ziekten of vaccineren. Boeiende onderwerpen om samen uit te diepen en dan vooral kijken naar wat bij jouw kind en jezelf past!